Search

Monday, March 5, 2012

jom belajar masak2

6 mac 2012. selasa..awal pagi tdi sapan mihuun n koey teow goreng je.. pastu rase la kak g punye rendang ... cam sedap lak .. teringin lak nk buat sendiri... actually sy suka rendang daging lagi2 yg warna merah n kering ... huhu mabelesss... 
dalam teringin tu sy surf la tenet cr resepi ... hehehehe....


RENDANG DAGING 


Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1kg daging- potong kecik-kecik
  • 2 peket kecik rempah kurma
  • 1/4 cawan kerisik
  • 1 biji kelapa-ambik santannya
  • garam
  • gula melaka / gula
  • sedikit air asam jawa
  • ****BAHAN KISAR**
  • 2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 1-1/2cm halia
  • 1-1/2cm lengkuas
  • 15-20 biji cili kering
  • ***BAHAN MAYANG ***
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 helai daun kunyit

Cara-cara

  1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
  3. Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
  4. Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
  5. Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
  6. Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
  7. PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.

tgk dr cara2 mcm simple je kan .. nnti ade masa n ckup bahan2 nk try la ..

No comments:

my weight loss programme

My Blog List