6 mac 2012. selasa..awal pagi tdi sapan mihuun n koey teow goreng je.. pastu rase la kak g punye rendang ... cam sedap lak .. teringin lak nk buat sendiri... actually sy suka rendang daging lagi2 yg warna merah n kering ... huhu mabelesss...
dalam teringin tu sy surf la tenet cr resepi ... hehehehe....
RENDANG DAGING
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 1kg daging- potong kecik-kecik
- 2 peket kecik rempah kurma
- 1/4 cawan kerisik
- 1 biji kelapa-ambik santannya
- garam
- gula melaka / gula
- sedikit air asam jawa
- ****BAHAN KISAR**
- 2 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai
- 1-1/2cm halia
- 1-1/2cm lengkuas
- 15-20 biji cili kering
- ***BAHAN MAYANG ***
- 3 helai daun limau purut
- 1 helai daun kunyit
Cara-cara
- Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
- Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
- Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
- Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
- Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
- PERHATIAN: Masak dengan api perlahan.
tgk dr cara2 mcm simple je kan .. nnti ade masa n ckup bahan2 nk try la ..
No comments:
Post a Comment